Összes oldalmegjelenítés

2016. január 5., kedd

Camino Frances. Tizenegyedik nap. Ages - Burgos

2010. július 24. szombat.

Rettenetesen hideg a reggel, és misztikus köd burkol be mindent. Aztán kiderül, hogy ez nem is köd, hanem felhőben vagyunk. Lépésnyire se látni, máskor kicsit messzebb, bár a sötétben ez se túl sok. Azért a fehéren derengő karsztos mészkősziklákat ki tudom venni, ahogy lépdelek közöttük – a Terhek letevésének helyét viszont nem látom meg, ami jellemző… Egy hatalmas, a ködben derengő kereszt egészen különleges hangulatot ad a pirkadatnak… A franciák úgy védekeznek a nyomasztó félhomály ellen, hogy igen zajosak, vidámak, énekelnek. Én igyekszem gyorsabban menni, hogy lemaradjanak, mert e pillanatban a csönd szava többet mond a számomra, mint az emberi zaj…
A ködös fennsíkról leereszkedve ismét jön az aszfaltút, és érdekes módon mintha megint beköszöntött volna a sötétség, pedig talán csak a ködfelhők sűrűsödtek össze ismét, immár felettünk. Aztán az első hajnali fénysugár aranyszegély varázsol a felhőkre, amikor épp az Atapuerca-i útelágazás mellett haladok el. Ez is Világörökség, kis kitérővel meg lehetne nézni az ásatásokat, itt tárták fel Európa legrégebbi ősember-leleteit, barlangfestmények is vannak… De egyfajta együttérzéssel csak arra tudok gondolni, hogy az ősember is biztos sokat gyalogolt… Megyek tovább egyenesen, Burgos felé.
 
Nyomasztó, eseménytelen, 18 kilométeres talpalás következik. Ráadásul ebből 10 kilométeren át a Burgos előtti ipari és raktáráruházas negyedben „gyönyörködhetek”. Nyílegyenes járda, autótelepek, teszkóparkolók, halódó irodaházak, kínai raktáráruház, IKEA. Amikor az ember már azt hinné, hogy megérkezett a nagyvárosba, ez jön. Olyan, mint Budaörs Pest előtt, sosincs vége.
Letérnék egy alternatív, kicsit hosszabb útvonalra, de nem lehet, mert találkozom Francescóval, egy firenzei sráccal – már az is gyanús, hogy egy szót se szól olasz létére – valami baja van, kéri, hogy kísérjem el amíg találunk egy patikát. Úgyhogy tartom a lelket a srácban, meg persze magamban is – a színpompás biciklistacsapatok vidáman suhannak el mellettünk, és kórusban kívánnak Bon Caminót, ez meglepően sok energiát ad…
Aztán a városba beérve hol Francesco veszi észre a jelzést, hol én, egészen jól „összedolgozunk”. Egészen sajátos helyi Kresz-táblák vannak, egy helyen a fiú meg is kérdezi az utat, mutatják – az iránymutató katedrális-torony néha eltűnik a házak rengetegében. Burgosba érve folytatódnak a végtelen járdák… A városnak több, mint százhatvanezer lakosa és komoly ipara van. Máris elszoktam az ilyentől, furcsa például, hogy nem köszönnek az emberek… Falusi lettem Pesten…
Otthagyom Franciscót a patikában, nagyon hálás – nem is gondoltam volna, hogy hallgatag gyaloglásunk ennyit jelentett neki – veszek gyümölcsöt egy kis boltban, aztán már bent is vagyok az óvárosban. Nagyon tetszik!
A burgosi katedrális a Világörökség része, a virágzó gótika mesterműve. Kisütött a Nap, és kezd meleg lenni, de én ezt az időt bent töltöm – konkrétan órákon át bámészkodok az oldalhajók szövevényében, csatlakozom egy olasz turistacsoporthoz, egész jól értem a magyarázatokat. Kicsit turistává válok én is, bár a zarándok és a turista között minőségi különbség van.
A zarándok kicsit szakadt, kicsit koszos, kicsit sántít, viszont nagyon jól érzi magát. A turista nem szakadt, nem koszos, nem sántít, viszont irigyli a zarándokot, amiért az jól érzi magát. Ezért a turista a belvárosi shopban olyan tárgyakat vásárol, amelyek a zarándoklatra emlékeztetik, például kagyló alakú hűtőmágnest, Szent Jakab képével ékesített botot. Ilyesmit az igazi zarándok sose venne, mert nem cipel magával szuvenírt és egyéb kacatot. Igen jól szórakozom ezen.
A beugró a katedrálisba megint két és fél euró, de megéri… hátizsák nélkül bóklászok, és néha beájulok a padsorokba, biztos hogy a fáradtság is belejátszik áhítatos lelkiállapotomba. Az altemplom részben van El Cid síremléke és egy modern freskó, amin a nagy szabadságharcos kifejezetten Obi Van Kenobira hasonlít a Csillagok háborújából. Jedi lovag-szerelés, szakáll. Hiába, egyetlen festő se tudja kivonni magát kora eszményeinek hatása alól, különben pedig ez is, az is lovag… Ennél is viccesebb, hogy az egyik kriptában térhatású mozivetítés van. Mégpedig a Camino tájait vetítik, hát ezt nem hagyhatom ki, 3D szemüveget fel. A szarkofág fedelére faragott néhai nagyúr mintha kriptájában, ágyból nézné a vetített, virtuális zarándoklatot… Hát, a „nyugodjon békében” aligha valósul meg számára, nagyon bizarr.
Nagy-nagy turistaáradat van mindenfelé, még Ali Baba giroszsütödéje is „zarándokmenüt” kínál. Bizony, enni kéne, félholt vagyok az éhségtől. Próbálkozok a bankautomatánál, Pesten azt mondták, hogy perszepersze jó a bankkártyám Európában mindenhol, hát ez marhára NEM igaz. Örülök, hogy magát a hasznavehetetlen kártyát visszazsákmányolom a géptől!
Először egy olyan szálláshelyre akarok menni, amit még Logroňóban ajánlottak, de kapok DV-tól egy SMS-t, hogy ő „az útifüzetben 3-as számmal jelölt szálláson” van. Kínos keresgélés kezdődik a Calle Lain Calvo után, nem bírom megtalálni a sikátorok sokaságában. Helyiek segítségét kérem, jön a nagy spanyol mutogatós tánc. Ez valami hihetetlen dolog. Magyaráz az ember spanyolul, tökre’ nem érdekli, hogy érted-e, és jól teszi – a metakommunikációból meg a helyzetből csak megértődik valami (Egy idő után én se csinálok problémát a nyelvtudás hiányából és mindenkivel magyarul beszélek. „Gyere egyél lecsót!” – ezt például elsőre értették. De ez majd később lesz.) Most mutogatás, magyarázás – ez odavonz még három másik spanyolt, akik bekapcsolódnak és a szélrózsa minden irányába mutogatnak. Kábé mindenki segíteni akar, teljes a káosz.
Na, miután háromszor körbejártam a katedrálist és környékét, meglesz az utca és a szállás is, közben találkozom a tegnapi franciákkal, nagyon kedvesen invitálnak oda, ahol ők laknak – és nagyon nem értik, miért nem akarok én a tornyocskákkal ékesített, kastélyszerű, három kagylóval jelölt (itt nem háromcsillagos, hanem háromkagylós szállodák vannak) ránézésre is méregdrága szálláshelyre bemenni. „De hát ez olyan jó hely!” – mondják, persze nekik biztos működik a bankkártyájuk…
 
Szóval a Santiago y Santa Catalina-ba megyek, olyan a homlokzata, mint egy templomé és kápolna is tartozik hozzá – ennek ellenére magánkézben van. Kellemes hely, egyetlen nem túl nagy szoba, csak belülről nyitható üvegajtóval, emeletes ágyakkal, indiai nagchampa füstölőillattal.
Sétára indulok az óvárosban. A folyópart hihetetlenül hangulatos, árnyas sétányán tűzoltózenekar játszik egy pódiumon, rengetegen hallgatják. A műsor végén eljátsszák a spanyol himnuszt – a közönség egy emberként ugrik talpra és hangosan éneklik. Belegondolok, boldog nép az, ahol nem zavarba ejtő egy utcai zenekartól a nemzeti himnuszt hallani, és ugyanígy nem ciki nyilvánosan, hangosan énekelni… És milyen lelkesek, milyen büszkék arra, hogy spanyolok! Tényleg spanyolok, Burgos már Kasztília, Baszkföldet magam mögött hagytam már régen… A szombatra való tekintettel mindenfelé esküvői menetekbe botlok. A katedrális mögött is gyülekezik a násznép, az ifjú vőlegény feltűnően csinos, délceg katonatiszt, kitüntetésekkel – remekül áll rajta az egyenruha, ahogy a kollégáin is, tudnak ezek a spanyolok! Hanem a menyasszony…  mit mondjak, nagy a kontraszt. Azért rám is jut a rózsaszirom-hullatásból… sok boldogságot kívánok nekik.
 
Egy árnyas padra ülök le ebédelni, nem maradok sokáig egyedül, mert megérkezik Oliver és mellém telepedik. Oliver német, és úgy néz ki, mint egy náci a legrosszabb rémálomból. Bazi nagy darab, masszív pasas, tökkopaszra borotvált fejjel, jégkék, apró, szúrós szemekkel, harsány modorral. A homlokát nyilvánvalóan arra tervezték, hogy várkapukat lehessen betörni vele. Bár teljesen ártalmatlannak bizonyul, még napok múltán is frászt kapok tőle.
 

Sétám végére a szálláshely ajtajára kikerül a kézzel írt completo tábla. Nem a vízhólyag, a harapós kutya vagy a fáradtság a zarándok legnagyobb ellensége, hanem ez a felirat, ami azt jelenti: „megtelt”. Én még jókor érkeztem.
Találkozom DV-al, kiderül, hogy este fiesta lesz, szabadtéri koncert és buli, csak sajnos nálunk van este tízkor kapuzárás… DV megműti a sarkamat, mert ezúttal oda nőtt egy bibi, a fájdalmasabbik fajtából. Újabb fontos spanyol szó: ampolla, azaz vízhólyag… Menetrend szerint felbukkan a szakállas lengyel srác, és közli a zarándokmise időpontját. Oké, menjünk, nyilván nem a katedrális főhajójában lesz (ahol egyébként is turistahordák kószálnak), hanem egy oldalkápolnában, baloldalt. DV hiányosnak találja az öltözékét, rövidnadrágban van, nem túl misekompatibilis. Kölcsönadom neki az indiai kendőmet, a dereka köré csavarja (vagy ötször, bosszantóan karcsú!), máris kész az illedelmes hosszú szoknya. És még csinos is. Semmi gond a beléptetéssel, bezzeg Évát, a kecskeméti lányt már nem akarják beengedni a túl rövid szoknyája miatt. A zarándokmise elég vicces, egy szerzetes-pap segédkezik, vagyis inkább bohóckodik az oltár körül. Őt figyelem, nyilván a szövegértés helyett. Látszik, hogy nem minket akar szórakoztatni, hanem ez a természete. Nem úgy néz ki, mint aki boldogtalan a fogadalmak miatt.
 
Enyhült a hőség, fokozódott a fieszta-hangulat azalatt, míg mi misén voltunk. Délutánba szelídül a napsütés, egy boltban „angyalkenyeret” veszünk – ez marad a tésztából, miután kiszúrják belőle a megszentelendő ostyák korongjait. Ezután felmegyünk Burgos legmagasabb pontjára, a várdomb tetejére épült kilátóba, a napfény narancsos aranyszínre festi a háztetőket, távolabb síkság, síkság, amíg a szem ellát… a Mezeta. Arrafelé megyünk holnaptól…
Olyannak ígérkezik, mint valami száműzetés a pusztába. Még az alkonyatban is vibrál a hőség.
Aztán buli, a helyiek már gyülekeznek a téren a színpad körül, egész idős nénik és bácsik is sorjában ülnek a padon… Milyen remek dolog ez. Pedig a koncert nem éppen klasszikus, hanem igazi tuc-tuc acid trance, villódzó lézerfényekkel és gyomorrezgető basszusokkal. Még a mellkasomban is érzem a dobokat, akkora a hangerő, ugrabugrálunk DV-al, már amennyire a talpunk engedi… vízhólyag-boogie.
A zarándok-kollégák kibulizták, hogy este tíz helyett fél tizenegykor legyen kapuzárás, lámpaoltás, de ez még így is szégyentelenül korai. Mégis igyekszünk vissza, hiába lesz holnap vasárnap és Szent Jakab napja, nekünk „munkanap” lesz… 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.