Összes oldalmegjelenítés

2016. január 5., kedd

Camino Frances. Huszonhatodik nap. Triacastela - Ligonde

2010. augusztus 8. vasárnap.

Elképesztő, hogy megint vasárnap van! Indulás fél ötkor, ezúttal Paolo lámpájának fényénél, mert DV-é felmondta a szolgálatot. Jobb az út, mint tegnap, de szándékosan lemaradok. Gyászos ködfüggönyök lógnak a fákon és lebegnek a rétek felett. DV és Paolo csupán egymásra figyel, csicseregnek a sötétben, nem akarok én lenni a harmadik.
 
Egy helyen megállok pisilni egy sövény tövében és végképp elvesztem őket szem elől.

 Pár kilométer után egy elágazásnál tanakodva megint meglátom őket, ezúttal a szerelmi csalódásaim emléke idéződik fel. Elképesztő, hogy tíz év után még mindig van könnyem Gy. miatt. Ködrétegek úsznak a tájon és a lelkemben is.
 
Portomarínba érünk, tényleg mintha a tenger hullámzana ott lent, pedig ez csak egy öblös folyó, felette ívelő hosszú vashidakkal. Lehet, hogy kitolásból, de egy végtelen hosszú lépcsőn kell felkutyagolni. Milyen szép város lehet ez a Portomarín világosban! Valószínűtlen a hajnal lámpafénnyel és ködgomolyokkal, a ködgomolyokból kibontakozó kétszáz gimnazista osztálykiránduló peregrinóval. A köd misztikus fényeket vetít a házfalakra, gomolygása olyan, mintha filmforgatás lenne, ködgéppel… Elég nagy a nyüzsgés, sokan kelnek most útra, mi viszont már tíz kilométert megtettünk. „Ezeket előzzük meg!” DV siet, siettet. Utálom ezt. Könny csorog az arcomon a bokafájástól és a mellőzöttségtől. DV bezzeg jól érzi magát Paolóval…

Hagyom a fenébe az erőlködést, menjenek. Ettől mindjárt jobban érzem magam, elég világos van már ahhoz, hogy lámpa nélkül is lássak. Innentől élvezet az út. Elengedtem a sietés-kényszert, a felzárkózósdit, az se zavar, hogy lépten-nyomon lehagy valaki… Mély belső békében lépkedek, a saját tempómban, szemlélődve, akár Tokió nyüzsgő belvárosában a Zen szerzetes. Vízcsepp vagyok a folyóban, feloldódom az emberek között, megelőznek kisebb-nagyobb csoportok.
 
Minden pillanat tökéletes, ha önmagam lehetek.
 
Igazi meditatív séta, „utazok”, visz a lábam, ami érdekes módon most már nem is fáj. Nézelődök, sőt beülök egy bárba kávét inni. Láss csudát – az összes mezetás ismerőst itt találom, Olivert, Edwint, Annét, Irenét, de még Paolót is, akinek egyre csúnyábban dagad a bokája, úgy látszik vonzalom ide vagy oda, ő se tudta követni DV tempóját.

Tudok bízni az Útban, hogy gondoskodik rólam, ellazult vagyok. „Legrosszabb esetben” nemhogy ötcsillagos, de egymillió csillagos szállodám lesz – maga a természet, végtére is nyár van, nincs hideg, szép az idő. Hálózsákból gyönyörködhetek az augusztusi csillaghullásban.
 
Könnyedén találok szálláshelyet Ligondében, egy nyárra kiürített kis falusi iskolában. Ez a huszonhét kilométer pont elég volt mára. Az épület előtti úton terelik esti pihenőre a teheneket. A terasz padján ülve nézegetem őket meg az elhaladó zarándoksereget is, bon camino! Masszív kőépület, barátságos fogadtatás, sajnos se bolt, se konyha nincs a közelben, de sebaj – akkora lelki terhet tettem le, hogy úgy érzem, megérdemlek valami tisztességesebb vacsorát. No meg a takarékoskodásom miatt a napi költési limitem is szépen megemelkedett, húsz euróra. Irenével elmegyünk vacsorázni, extrém saláta-tálat kapok, van azon még gomba, zöldborsó, kukorica, spárga is. Aztán sült csirke, aztán tortaszelet…Él az Úr! Odébb a mezőn sátoroznak, valami cserkészek lehetnek, mert egyen-nyakkendőjük van és fegyelmezetten ülnek a fűben és hallgatnak valami vallási oktatást.

A zarándokmenühöz automatikusan járó üveg vörösbort ketten isszuk meg az osztrák lánnyal, mit mondjak lecsúszott, kicsit a kelleténél óvatosabban lépdelek hazafelé, nagy nevetések… az ösvényen furcsa fekete-sárga kígyó kúszik át keresztben, nem is tudom egy pillanatig, valóság-e egyáltalán…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.