Összes oldalmegjelenítés

2016. január 5., kedd

Camino Frances. Huszonnyolcadik nap. Melide - Brea

2010. augusztus 10. szerda.

Téves tápászkodás hajnali kettőkor, egy bénán beállított mobiltelefon-ébresztőóra miatt. Jó visszaaludni egy kicsit…

Isteni érzés, hogy van saját lámpám! Nem kell alkalmazkodni senkihez! Micsoda szabadságérzést tud adni egy másfél eurós kis elemlámpa…
Jó hideg van és nyirkos idő. Gyorsan szedem a lábam. Arzúa után kávézok egyet – ez már szokás lett. Sőt, egy kis boltban veszek egy pár zoknit is. Gusztusos orgonalila. Az otthoniak némileg kezdenek elenyészni, legalább haza tudjak menni egy olyanban, ami a bokámon hullámozva és lyukakkal tarkítva nem áraszt tökéletes hajléktalan-fílinget!
Gyorsan és szinte észrevétlenül haladunk, illatos eukaliptuszligetekben, a sudár törzsek teteje szinte elvész a magasságban. Igazi béke van, néha éneklő spanyolokkal tarkítva.
 
Upsz, elengedte magát a túraszandálom. Nem szép tőle, hogy pont a célegyenesben szakad el. Egyetlen műanyag csat van, persze hogy az tört el, egyenlőre keresztbe-kasul tépőzárazom, „bypasst” készítek. Nagyjából tart.
Mivel a táblák hiányoznak, a falvak pedig szinte összeépültek, fogalmam sincs, hogy hol is vagyunk. Vagy Salcedában, vagy Empalméban, vagy Breában, végül is mindegy, de találunk egy kellemes szálláshelyet. Santiagóhoz közeledve ez a szállásmizéria egyre nyomasztóbb, és az árak is emelkednek, bizony. Ez az első eset, hogy nem refugióba vagy albergue-be megyünk, hanem hospedaje-be. A szálláshelyeknek millió árnyalata létezik, ezt a példányt a Guide nem is említi. Érdeklődünk a kocsmapultnál, igen, van hely, hurrá! Sőt, rajtunk kívül egyenlőre csak egy olasz testépítő srác van itt, fényesítgeti a biciklijét, izompólójából nem mindennapi mellizmok és karok dagadoznak. Igazi csúnya, alacsony, hosszú orrú, kopasz dél-olasz legény, kíváncsi vagyok, hogyan fognak boldogulni Paolóval. Mert végül Paolo is megérkezik, lessük, mikor jönnek rá, hogy mind a ketten olaszok. Nehéz nagyobb különbséget elképzelni két fiú között.
 
Isteni dolog lezuhanyozni, hajat mosni! Alaposan kimosom a cuccaimat is, mert találok egy üveg fehérítőt és igazi mosószert a lavórok társaságában a belső udvar sarkában, végre nem szappannal kell dzsuruckolni. A nadrágomból most mosom ki az Astorga előtti szántásban beszerzett vörösföldet. Furcsán süt a Nap, megint nagy, kerek udvara van. Az olasz srác felajánlja a biciklijavító készletét szandálreparálásra, de be kell ismerjem, ez a magyar leukoplasztnál nem hatékonyabb. Éljen az ezerarcú leukoplaszt, összevissza ragasztom vele a szandált, és így ki is bírja hazáig…
 
A belső udvaron napozgatva látom, hogy a túlsó házfalat javítgatják – extrém billegő tákolt állványzat, munkavédelem semmi, de nem is szakad meg a két spanyol szaki. Mindent megméricskélnek háromszor és lényegileg semmit sem csinálnak.
Izomcsávót búslakodva találom. Úgy ül a csúnya fiú a műanyag székben, mint egy félig leszakadt karácsonyfadísz, lebiggyedő szájjal. Meg is kérdem, mi a baj? „Hiányzik a családom!” – mondja, és bizony könnyes a szeme.
 
A Camino legfinomabb vacsoráját esszük itt. A fokhagymás sült csirke valami egészen fergeteges, és olyan vino tintót adnak hozzá, hogy az már nem is vörös, hanem szinte fekete. Még sose láttam ilyen lilásbíborfekete bort, nyilvánvalóan házi gyártmány, az íze is pont olyan, mint a színe: egészen mély és dús, titokzatos, már-már nem is bor.
 
Istenien alszom Izomcsávó fergeteges horkolása ellenére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.