Összes oldalmegjelenítés

2016. január 5., kedd

Camino Frances. Negyedik nap. Puente la Reina - Estella

2010. július 17. szombat.

Ébresztő! Hasunkra süt az Esthajnalcsillag! Ismét töksötétben indulunk, ötkor, először félálomban összevissza ténfergek, a Padres Reparadoresből se találok ki – még a konyhaasztalon is alszanak, meg alatta is. Állítólag tilos több embert befogadni, mint ahány ágy van, de az egyházi fenntartású helyek ezzel nyilvánvalóan nem törődnek – nem szeretik elküldeni a fáradt zarándokokat, amikor a padlón még annyi szabad hely van!
A sárgás fényekben úszó kivilágított főutca most valahogy még középkoriasabb, ahogy az ezeréves híd is, mint nappal. A híd után teljes sötétségbe süllyedünk, de a fehérkavicsos út szinte világít, dereng. Örülök a békakoncertnek – régi barátaim ezek a jószágok…
Ismét egy misztikus, kicsit ködös, kicsit szürke reggel. Balra egy alacsony dombtetőn ősrégi kelta menhirek, kőoszlopok emelkednek. Réges régi, kereszténység előtti útvonal ez, igazi Napút, ókori zarándokok és kereskedők nyomába lépünk mi, kései utódok, a bocskorok nyomát a modern túrabakancsoké törli el…
Az út átvezet egy dombtetőre épült ódon városka, Cirauquí központján, azon belül még egy átjáróházon is. Itt egyébként önkiszolgáló pecsételés van, kitéve a kellékek, aztán csináld magad. Jó kopott, alig kivehető a sello, azért látni rajta Szent Jakab kardját…
A Rio Salado hídjánál reggelizünk – ezt is említi már a Codex Callixtina, egy nyolcszáz éves zarándok-kalauz. A folyó vize rossz – a helyiek nem szóltak erről a zarándokoknak, ezért azok megitatták lovaikat, szamaraikat… majd hátrahagyták a reggelre elpusztult állatokat. Ezeket aztán a helybeliek megnyúzták és a bőröket eladták… Szép történet, mondhatom. Most ártatlanul csobog a víz a sokat látott középkori hídlábak között.
Megint változik a vidék: az autópályát kerülgetjük, néhol át is kel kelni rajta, kamionok zúgnak tova. Ez is út… DV nem tudom, hová lett, talán valahol előttem járhat hosszú lépteivel, én két német leányzót követek, hallgatom a beszélgetésüket. Némi dics-érzettel tölt el, hogy értem, mit beszélnek. Az egyik azt mondja, ha hazamegy, azonnal lecseréli a ruhatárát. Hiába, a Camino a nagy fogadalmak helye…
Estella csinos városka egy folyó partján, erdőkkel körülvéve Navarrában. Egy nagy borkombinátot elhagyva már bent is vagyunk a városközpontban. Lerogyok valami gótikus dolog tövében – felbukkan egy csoport buszos turista, és azonnal fotózni kezdenek… mit mondjak, kínosan érzem magam kissé, nem vagyok hozzászokva, hogy turistalátványosság legyek, mint A Zarándok.
A városhatárnál van egy kút, pontosabban forrás, amit szintén említ a Codex Callixtina. Idézet van itt, latinul – nagyon örülök, sznob módon, mert értem, ami oda van írva. A spanyol tudás hiánya frusztrálóbb, mint gondoltam, most a lelkiegyensúlyt helyreállítandó fordítom a szöveget. „Aki ebből iszik, megfiatalodik”.
Sokfelé látom, hogy a mindenféle zarándok-szuvenír mellett pólókat is árulnak, kagylójellel, térképpel, miegyébbel. Van egy olyan póló, amin összeragtapaszozott feltört talpak ábrája van, mellette a szöveg: „no pain, no glory” – fájdalom nélkül nincs dicsőség. És csomóan ezt komolyan el is hiszik!
A Camino átvezet a középkori városmagon, aztán egy benzinkúton (!) - legalább Shell lenne, annak is fésűskagyló a jele... Úgy terveztük, nem itt szállunk meg, hanem kicsit túlmegyünk és majd Ayeguíban. Ez az utolsó emelkedő már nem esik igazán jól. A szálláshely egy sportcsarnok, nagy öltözőkkel, fedett pályával és egy ezoterikus gondnokkal, aki New Age zenét hallgat. Konkrétan hárman vagyunk benne összesen, bizarr érzés, ráadásul a hálóterem mintha a föld alatt lenne, meg még hideg is van. A falak szürreális lilára vannak festve és sok a tükör. DV tisztára kiakad a kihaltságon. Később még egy vendég jön, Edvin, a filippínó. Ő aztán elválaszthatatlan útitársunk lesz…
Van itt „elhagyott tárgyak polca”. Akad rajta szandál, bakancs, de még egy csomag intimbetét is. Valaki itt hagyott egy spanyol-magyar szótárt. Próbálom ennek alapján kisilabizálni, hogy miféle konzervet is vettem, de nem derül ki – mindegy, megesszük. (Navajuelas, azaz borotva-kagyló konzerv volt, itthon kiderítettem utólag).
DV-nak megvan az első vízhólyagja, műtét. Vagyis tű, cérna, fertőtlenítőszer, bökés. A cérnát benne kell hagyni a hólyagban, átfűzve, hadd vezesse ki a levet, másnapra korrektül beszárad a bibi. A művelet horrornak látszik, de ez a legbeváltabb módszer. DV a műtét sokkját kipihenendő, némi lelkisegély után elnyúlik, én meg elhúzok bevásárolni. A közelben van egy nagy ALDI. Rémisztően néz ki az égbolt: míg mi bent zuhanyoztunk, pakolásztunk, beköltöztünk, fátyolfelhők kúsztak az égre és valami hihetetlen baljós lett a hangulat, sanda a fény, tompák az árnyékok. Még sose láttam, hogy a napnak ilyen udvara is lehet. Ráadásul egy mutatós cirrus vertebratus is látható, népi nevén boszorkányseprű vagy lidércfarok… erős hidegfront előjele. Mindegy, vásárolok, a leejtett gümölcsjoghurt nyomán elegánsan úgy teszek, mint aki nem tud semmiről.
Borzasztó nehéz kikeveredni az ALDI parkolójából, alig találok vissza! DV még mindig haldoklik, leteszem hát a vásárolt cuccokat és egyedül indulok az Irache-i borforrás felfedezésére. És megint az ALDI parkolójában kötök ki. Ennek valami saját gravitációja van, basszus! Régi Camino-jelzések vezettek félre, még abból az időből, amikor nem voltak itt bevásárlóközpontok.
Meglelve a helyes utat alig fél kilométert kell megtennem, és már ott is vagyok a legalább kétszáz éves Bodegas de Irache bor-gyárnál – nem is tudom, hogy máshogy lehetne leírni. A kerítés tetején kovácsoltvas zarándok-figurák, aranyos. Maga a borkút ingyenes: kinyitod a csapot, jön a vörösbor, finom. Na jó, iható. És nem őrzi senki, bár mondjuk webkamera van… És a patinás, domborművekkel díszített borkút mellé egy coca-cola automatát is állítottak.
Bemegyek a ciszterci kolostorba, látogatható a kerengő és a templom is, sello is van. Letérdelek imádkozni, azt kérem, hogy sikerüljön végigjárnom az utat – és valahogy nem működik a kérés, érzem, hogy valami nem stimmel. Olyan érzés, mint amikor nem megy el az e-mail. Ezután azért imádkozom, hogy mindenki végig tudja járni… és így már jó.
 
A templom előtt esküvőre gyülekező sereglés, fényképezés, fehér ruhás menyasszony és fekete öltönyös násznép, mint Szicíliában. Zöld füvű park, nagy fák, szép a környezet… elnyúlok egy kőpadon, kicsit napozok, nézegetem az eget – a baljós tónus eltűnt, ismét aranyos kis bárányfelhők sorjáznak rajta.
Hazafelé, hihetetlen, de megint az ALDI parkolójában találom magamat.
 
Távollétemben DV feltámadt és megette a vésztonhalamat. Most ő megy bevásárolni. Én meg totálisan bealszom… Ő is megnézi a borkutat, „két elázott raszta peregrinó fekszik ott” – jelenti. Ezen a napon huszonöt kilométert tettünk meg, számomra a sportcsarnokos szállás valóságos szanatórium a baszk cimborák után. A cél holnapra is ennyi. Elalváskor még hallom, hogy Estella harangjai mind zúgnak, egymásba fonódnak a hangok, mint egy színes, régi szőttesnél, lebeg a szőttes, térbeli szövet – aztán tényleg elalszom.





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.