Összes oldalmegjelenítés

2016. január 5., kedd

Camino Frances. Harmincharmadik nap. Fisterra

2010. augusztus 14. szombat.

Fél nyolckor már ott állok a La Paz bejáratánál, mert jóféle önkormányzati albergue-szokás szerint csak egy éjszakát tölthetek el ott, és legkésőbb nyolckor katonásan kiszórják a népet. Az átköltözést mégis csak úgy fél tíz tájra tudom elintézni, tetejébe’ összetévesztenek valakivel.

A szobában két emeletes ágy, vannak szobatársak, két srác – az egyik ágyon egy könyv az önhipnózisról, a másik ágyon a pozitív gondolkodásról, németül.
Nagyon furcsa, hogy nem kell gyalogolni! A napot a tengerparton töltöm. Még mindig valami mélységes gyászt érzek, ülök a dűne tetején, rekedten suttog a homokon nőtt nád, fodrozódva száll a fehér homok. Senki se vesz észre, pedig csatárláncban keresnek, és egy dűne tetején ülök, tök középen.
Az óceánban nem lehet fürdeni. Hideg, hatalmas hullámai vannak, és erősen szív befelé az áramlat. Térdig megyek bele, és érzem, hogy mélyebben nem szabad. Nem is fürdik senki a meleg ellenére. Kagylókat szedek apály idején, örömet fog szerezni az otthoniaknak. Vakítóan ragyog a nap. Néhány most érkező hátizsákos fiatal ballag végig a parton.
Csak otthon látom a térképet alaposabban megnézve, hogy ezt a meseszép strandot úgy hívják: Costa da Morte, vagyis Halál-part. A szabadságért jöttem, és a Camino a korlátaimat mutatta meg. Most nagyon is tudatában vagyok ezeknek. A zarándoklat, végül is, Krisztus követése. A keresztút is benne van.
Visszamegyek a La Pazba – nagyon barátságos, hippi-hangulatú hely, a hirdetőtáblán egy kecskeméti képeslappal, minden szoba más színre van festve – itt találkozom DV-al, elmegyünk enni valamit. A hamburgeres nyitva van a sziesztaidő ellenére, és fergeteges szendvicset csinál. Minden hamburgernek ilyennek kéne lennie: középen hatalmas rántott szelet, temérdek zöldség és sajt, még párolt spárga is akad benne. Erős füstszag száll, errefelé a szél miatt gyakran lehet tűzvész, különösen, hogy régi hagyomány a zarándoklaton elnyűtt ruházat elégetése az óceánparton. Én a sajátomat egyszerűen kidobom egy kukába. Máris van hely a hátizsákban a kagylóknak, amit ajándékba viszek az otthoniaknak.
Az ég vörösessé válik, füstfelhők teszik különös hangulatúvá a naplementét – igazi világvége-fíling van. A búcsúvacsorán a létező legbizarrabb ételt esszük: chipirones en sú tinta, bébi-tintahal saját tintájában. Förmedvényesen néz ki, de finom, DV bizonyos arisztokratikus távolságtartással piszkálgatja. Ezután házi flan-t eszünk, úgy néz ki, mint egy nagy darab tokaszalonna, lehet úgy egymillió kalória benne.
 
A városkában ott mászkál az összes ismerős: Oliver, Éva, a koreai lány, a gitáros fiú…
 
Szobatársaink, a pozitívgondolkodó és az önhipnotizőr ki tudja, merre járnak, nem is ébredek fel rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.